Ryba pod pierzynką – obłędna w smaku. Mogę ją jeść nawet codziennie. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Dania rybne są o wiele zdrowsze niż mięso. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które mają niezwykle dobry wpływ na nasze zdrowie.

Z ryb można przygotować nie tylko dania główne, ale i zupy, przystawki, czy sałatki. Są łatwe w obróbce oraz czas ich przygotowania jest znacznie krótszy, niż czas gotowania, czy smażenia mięs. Wystarczy dodać do ryby kilka smacznych oraz zdrowych składników, by powstało pyszne danie, zachwycające swym wyglądem.

Istnieje mnóstwo sposobów przygotowywania pstrąga i łososia. Ryba pod pierzynką cieszy się w mojej rodzinie najlepszym powadzeniem.

Składniki

  • 1 kg łososia
  • 50 g mozzarelli
  • 50 g twardego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Pieprz, sól do smaku

Przygotowanie

Użyj łososia w jednym kawałku. Sprawdź, czy nie ma ości. Jeśli jakieś znajdziesz, usuń je pincetą. Wyłóż blachę folią. Ułóż na nią łososia i przypraw pieprzem oraz solą.

Obraną i pokrojona w prążki cebulę rozłóż równomiernie na filecie z łososia. Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny, musztardą oraz drobno posiekanym czosnkiem. Sos rozsmaruj delikatnie na cebuli.

Zetrzyj twardy ser oraz mozzarellę i posyp nim rybę.

Włóż rybę do rozgrzanego piekarnika i piecz ją przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmień ustawienia piekarnika na funkcję grill. Dzięki temu ryba uzyska piękny złocisty kolor.

Łososia pod pierzynką podawaj z ziemniakami i sałatką. Domownicy z pewnością będą się nim zachwycali. Jeśli ci smakowało, podziel się przepisem z przyjaciółmi w mediach społecznościowych.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!