Kiszenie ogórków jeszcze nigdy nie było tak proste. Koniecznie spróbuj tej metody.

Najlepiej smakują ogórki mało solne, gdy kisi się je porą wieczorna poprzedniego dnia. Ja zawsze je tak przygotowuje, a moja rodzinka każdego poranka jest zachwycona chrupiącymi ogórkami.

Najlepszy oraz sprawdzony przepis na przygotowanie ogórków małosolnych jest bardzo prosty oraz szybki. W ciągu zaledwie kilku godzin, ogórki staną się bardzo chrupiące oraz niezwykle aromatyczne.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1,7 kg ogórków
  • 5-7 średnich ząbków czosnku
  • 50 g kopru włoskiego
  • 3 łyżki soli

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Umyte ogórki zalej wodą, po czym pozostaw je na około 60 minut. Po tym czasie dla lepszego efektu, odetnij ze wszystkich ogórków końcówki. Na dno słoika włóż obrany czosnek oraz koper. Dla lepszego smaku dodaj także liście porzeczek oraz odrobine chrzanu.

2. Do tak przygotowanego słoika powkładaj bardzo ciasno ogórki, które przykryj koprem, następnie posyp solą.

3. Zagotowana wodę wlej do słoika, gdzie znajdują się ogórki. Tak przygotowany słoik szczelnie zakręć, po czym odwróć, aby sól się wymieszała. Wystygnięty słoik wstaw do lodówki. Kolejnego dnia zajadaj się pysznymi ogórkami małosolnymi. Idealnie smakują z daniem mięsnym lub jako zwykła przekąska.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!