Wszyscy uwielbiają bułeczki. Świeże pieczywo z ulubionymi dodatkami to idealna przekąska każdego dnia. Nie jest tajemnicą, ze najlepiej smakują wypieki, które przygotujemy własnoręcznie w domowym zaciszu.
Po pewnym czasie zwykłe bułki mogą nam się nieco znudzić, dlatego warto urozmaicić swoje menu w nowy przepis. Świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków mogą być drożdżowe bułeczki ziemniaczane. To prawdziwy hit, którego powinien spróbować każdy.
Są pyszne, aromatyczne i długo zachowują świeżość. do tego ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Można je nadziewać zarówno słodkim, jak i wytrawnym farszem, ponieważ są uniwersalne w smaku.
Drożdżowe bułeczki z ziemniaczanym farszem
Składniki:
- tłusta śmietana – 100 ml
- mleko – 200 ml
- mąka – 500 g
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 20 g
- masło – 40 g
- żółtka – 3 sztuki
- suszone drożdże – 14 g
Składniki na farsz ziemniaczany:
- ziemniaki – 8-10 sztuk
- cebula – 1 sztuka
- olej roślinny – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- kwaśna śmietana – 3 łyżki
- sól, ulubione przyprawy – do smaku
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko, następnie mieszamy je ze śmietaną, cukrem oraz drożdżami. Pozostawiamy na ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Roztapiamy masło i dodajemy je do żółtek, ucieramy i dodajemy do śmietany z mlekiem, drożdżami i cukrem. Ciasto przekładamy do dużej miski i umieszczamy je w ciepłym miejscu na ok. 40 – 60 minut, by wyrosło (powinno zwiększyć objętość trzykrotnie).
W tym czasie możemy przygotować farsz. w tym celu obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie smażymy na podgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Kiedy ziemniaki się ugotują, zlewamy wodę i rozgniatamy je na puree. Dodajemy do niego masło, śmietanę, cebulę, sól i przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy ciasto drożdżowe z miski, oprószamy je mąką i zagniatamy. Z zagniecionego ciasta formujemy kulki, które nakrywamy ręcznikiem papierowym.
Z każdej kulki tworzymy podłużne bułeczki o grubości 0,5 cm. Na środku każdej bułeczki układamy farsz, delikatnie ściskamy brzegi. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej bułki, przykrywamy je ręcznikiem i odstawiamy na chwilę.

Comments are closed.