Niesamowite żeberka w sosie czosnkowym – idealnie smakują podczas rodzinnej uroczystości.

Przepis na żeberka w sosie czosnkowym jest bardzo prosty oraz szybki.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 100 g musu jabłkowego
  • 1200 g żeberek wieprzowych
  • 100 g ketchupu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2-4 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 kg brązowego cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miseczki przelej domowy ketchup oraz przecier jabłkowy.

 

2. Następnie dodaj przyprawy takie jak czerwona słodka papryka, cynamon, cukier, mielony czarny pieprz, sos sojowy, czosnek granulowany oraz sok z połowy cytryny.

3. Pokrój umyte żeberka, po czym przełóż je do miski z wymieszanymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw mięso w marynacie na około pół godziny, następnie przykryj folią aluminiową.

 

4. Po tym czasie przełóż przyprawione mięso na blachę , następnie połóż na mięso folię do pieczenia. Przygotowane mięso piecz w 220 stopniach przez 50 minut.

 

5. Po tym czasie zdejmij folię z mięsa. Piecz jeszcze 30-40 minut.

Gotowe mięso będzie miało złocisty kolor. Tak przygotowane danie podawaj na stół.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!