Pyszne ciasto zemsta teściowej- nie może go zabraknąć na każdej uroczystości.

Mówi się, że zemsta zawsze jest słodka. Teściowa, która przygotowała po raz pierwszy ten deser, była mistrzem zemsty.

 

Deser ten składa się z warstw , z których pierwsza to kruche ciasto, kolejna to beza, na która wylana jest galaretka o smaku wiśni, po czym całość przykryta jest śmietanową pianką.

Tak przygotowane ciasto świetnie pasuje na każdą rodzinną uroczystość. Koniecznie przygotuj dwa kieliszki o wielkości 25×35 cm. Spróbuj i przekonaj się sama !

 

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA CIASTO:
  • 5 żółtek ze średnich jaj
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 szkl mąki pszennej
  • ¾ cukru pudru
  • Cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA BEZĘ:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 5 białek
  • 150 g płatków migdałowych (lub grubo zmielone migdały)

 

SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIE GALARETKI
  • 1 szkl soku wiśniowego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szkl wody
  • 400 g drylowanych wiśni mrożonych
  • 2 łyżki żelatyny

 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ ŚMIETANOWĄ:
  • 500 ml śmietany kremówki 32%
  • ½ szkl cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl gorącej wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Na stolnicę wsyp mąkę, po czym dodaj pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Ostrym nożem połącz składniki, po czym dodaj żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Rękoma zagniataj ciasto na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podziel na dwa równe kawałki, po czym przełóż je na folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.

 

2. W między czasie pokryj papierem do piecznie blachę, następnie przełóż na nią jedną cześć ciasto, po czym doglądnie całość wyrównaj i za pomocą widelca lekko ponakłuwaj.

 

3. Piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw, aby całkowicie wystygło. Za pomocą miksera ubij na sztywno białka do których dodaj cukier puder.

 

4. Używając drugiej blachy , pokryj ją papierem do pieczenia, po czym wyłóż drugą częścią ciasta. Na wyłożone ciasto połóż pianę z białek, całość dokładnie wyrównaj.

 

5. Piecz w 170 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika , i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

 

6. Do garnka wlej wodę, następnie wsyp żelatynę i galaretki całość dokładnie wymieszaj , po czym cały czas podgrzewaj do momentu aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Do garnka wlej sok wiśniowy po czym całość bardzo dokładnie połącz ze sobą. Tak przygotowaną mieszankę pozostaw do wystygnięcia.

 

7. Gdy galaretka wystygnie, koniecznie dodaj do niej drylowane wiśnie. W momencie gęstnienia galaretki wyłóż nią upieczone wcześniej ciasto.

8. Rozpuść 4 łyżeczki żelatyny w 1/3 szkl gorącej wody. Pozostaw do wystygnięcia, po czym wymieszaj żelatynę z ubitą śmietaną na sztywno. Tak przygotowaną masę przełóż na wyłożoną galaretkę wiśniową, po czym całość przykryj upieczonym ciastem z bezą. Ciasto jest gotowe!

Koniecznie ciasto udekoruj według gustu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!