Ogórki węgierskie – Nieziemsko chrupiące. Na ich smak ma wpływ tajny składnik.

Świeże, kiszone lub konserwowe – każdy z nas uwielbia ogórki w różnej formie. Jako że zbliża się czas robienia zimowych zapasów, to ciągle szukamy inspiracji do przygotowania nowych i oryginalnych przetworów.

Jeżeli szukasz nowego pomysłu na ogórki, to mam dla ciebie fajną i sprawdzoną recepturę. Dzisiaj pokażę wam przepis na ogórki po węgiersku, które wyróżniają się smakiem. Możesz je podawać do obiadu, jako przekąskę lub wykorzystać w innych daniach.

Składniki:

  • ogórki – 1 kg
  • woda – 1 l
  • czosnek – 6 ząbków
  • cukier – 100 g
  • ocet winny – 150 ml
  • goździki – 12 sztuk
  • ziele angielskie – 12 sztuk
  • sól – 1 łyżeczka
  • musztarda w proszku – 3 łyżki stołowe (można kupić —> TUTAJ)

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj wszystkie ogórki i odkrój ewentualne ogonki. Jeżeli ogórki są bardzo duże, to przekrój je na ćwiartki.

Przygotuj sobie kilka większych słoików i zacznij uzupełniać je odpowiednimi składnikami. Do każdego słoika włóż po dwa ząbki czosnku, cztery ziarna ziela angielskiego, cztery goździki i po jednej łyżeczce musztardy w proszku. Jak już pewnie policzyłaś, proporcje są przygotowane na trzy duże słoiki.

Gdy wrzucisz już wszystkie składniki, włóż także przygotowane ogórki. Do dużego garnka wlej wodę, ocet winny i wsyp 100 g cukru. Gdy marynata będzie już gotowa, zalej nią wszystkie słoiki, a następnie dobrze je zakręć.

Tak przygotowane składniki wstaw do dużego garnka z wodą i gotuj przez 5 minut. Gdy słoiki się zagotują, wyjmij je z wody i ustaw na czymś miękkim do góry dnem. Poczekaj, aż słoiki ostygną, a następnie schowaj je do szafki lub spiżarki.

Tak przygotowane ogórki są już gotowe do spożycia. Wypróbuj ten przepis i podziel się z nim ze swoimi znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!