Zapiekanka kalafiorowa- którą możesz jeść o każdej porze bez wyrzutów sumienia.

Przygotowanie zapiekanki kalafiorowej jest bardzo proste oraz szybkie, a wszystkie składniki bardzo łatwo dostępne. Idealnie pasuje na szybki obiad lub kolację z rodziną. Wystarczy raz spróbować, a natychmiast zakochasz się w tym niesamowitym smaku. U nas zawsze szybko znika z talerzy. Zarówno mój mąż jak i dzieci zawsze proszą o dokładkę. Koniecznie spróbuj jej już dziś, a gwarantuje że wszyscy będziecie zachwyceni.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g sera mozzarella
  • Kalafior
  • ½ łyżeczki oregano
  • Szczypta soli
  • Natka pietruszki
  • Szczypta czarnego mielonego pieprzu

 

WYKONANIE:

1. Za pomocą tarki zetrzyj cały kalafior. Przełóż go do miski, po czym dodaj do niego oregano, pieprz, sól jajka oraz drobno posiekany czosnek.

 

2. Około 400 g mozzarelli dodaj do kalafiora tylko wcześniej zetrzyj ser na tarce, po czym resztę odłóż później będzie Ci potrzebna.

 

3. Dokładnie całość wymieszaj, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego, które wcześniej posmaruj odrobiną tłuszczu. Piecz w 170 stopniach przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, po czym posyp ja resztą startej mozzarelli, następnie ponownie piecz przez kilka minut.

 

4. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i pokrój ją na kawałki, idealnie smakuje w towarzystwie posiekanej natki pietruszki.

 

Koniecznie podziel się tym przepisem ze znajomymi .

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!