Serbska cukinia – szybkie pysznie danie które zaskoczy nie jedną osobę swoim smakiem. 30 min i gotowe

Cukinia duszona w śmietanie to idealna potrawa dla tych, którzy szukają pomysłów na łatwy, szybki i pyszny obiad.

Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie 30 minut. Serbska cukinia zaskoczy Cię swoim wyjątkowo delikatnym, soczystym smakiem. Używając do przygotowania dania młodej cukinii, nie musisz jej obierać ani usuwać nasion. W klasycznej wersji przepisu stosuje się kwaśną śmietanę, możesz jednak zastąpić ją jogurtem naturalnym.

Potrzebne składniki:

  • Cukinia 800 g
  • Śmietana 200 g
  • Jajko
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Mielony pieprz czarny do smaku
  • Tarta papryka czerwona (według uznania)
  • Koperek 0,5 pęczka
  • Woda 100 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oregano 0,5 łyżeczki
  • Suszona bazylia 0,5 łyżeczki.

Sposób przygotowania

Do niewielkiej miski wlej olej słonecznikowy. Dodaj zioła, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Następnie pokrój cukinię na średniej grubości półpierścienie. Włóż ją do woreczka i dodaj przygotowane wcześniej przyprawy. Rozprowadź przyprawy, potrząsając przez chwilę woreczkiem. Następnie cukinię umieść na blasze do pieczenia.

Piecz danie przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W tym czasie wymieszaj kwaśną śmietanę z drobno poszatkowanym koperkiem. Dodaj posiekany czosnek. Ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę i jajko. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj tak, by składniki się połączyły. Przełóż upieczoną cukinię do głębokiej patelni. Zalej ją sosem śmietanowym.

Dodaj sól według uznania. Zagotuj potrawę, mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach zdejmij z ognia. Potrawa jest gotowa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!