You might also like
Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie 30 minut. Serbska cukinia zaskoczy Cię swoim wyjątkowo delikatnym, soczystym smakiem. Używając do przygotowania dania młodej cukinii, nie musisz jej obierać ani usuwać nasion. W klasycznej wersji przepisu stosuje się kwaśną śmietanę, możesz jednak zastąpić ją jogurtem naturalnym.
Do niewielkiej miski wlej olej słonecznikowy. Dodaj zioła, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Następnie pokrój cukinię na średniej grubości półpierścienie. Włóż ją do woreczka i dodaj przygotowane wcześniej przyprawy. Rozprowadź przyprawy, potrząsając przez chwilę woreczkiem. Następnie cukinię umieść na blasze do pieczenia.

Piecz danie przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W tym czasie wymieszaj kwaśną śmietanę z drobno poszatkowanym koperkiem. Dodaj posiekany czosnek. Ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę i jajko. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj tak, by składniki się połączyły. Przełóż upieczoną cukinię do głębokiej patelni. Zalej ją sosem śmietanowym.

Comments are closed.