Idealny sos tatarski, który przygotujesz bardzo szybko

Już od dłuższego czasu moja teściowa przygotowuje na każda okazję sos tatarski. Idealnie pasuje do owoców morza, ryb oraz dań mięsnych. Podawać go można także w towarzystwie kanapek z szynką lub przygotowanych domowych pasztetów. Koniecznie przygotuj go już dziś a na pewno Twoja rodzina będzie pod wrażeniem. Spróbuj i przekonaj się sama jaki jest wyjątkowy!

 

Do tego sosu możesz dodać różne ulubione dodatki, jednak mi smakuje najbardziej w wykonaniu podstawowym.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 50 g ogórków korniszonach
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 0,5 średniej cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Szczypta soli oraz mielonego czarnego pieprzu
  • Według uznania koperek
WYKONANIE:

1. Na samym początku ugotowane jajka, dokładnie obierz. Następnie żółtka przełóż do miseczki.

 

2. Do drugiej miseczki przełóż drobno pokrojone białka. Obierz ogórki kiszone, po czym drobno się posiekaj. Tak samo postępuj z obraną cebula oraz umytym koperkiem. Staraj się wszystko kroić jak najdrobniej. Im składniki będą drobniej posiekane tym lepszy będzie sos.

 

3. Do miski z żółtkami dodaj musztardę, po czym bardzo dokładnie całość połącz ze sobą. Następnie dodaj oliwę oraz wszystkie drobno pokrojone składniki.

 

4. Do wymieszanych składników dodaj śmietanę oraz sok z połowy cytryny. Dla lepszego smaku całość przypraw szczyptą soli oraz pieprzu.

 

Tak przygotowanym sosem polej gotową potrawę lub wlej go do małych miseczek, po czym podawaj na stół. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!