To ciasto mandarynkowe jest idealnym towarzyszem do herbaty lub kawy. Jest proste, pachnące i pyszne. Twoi goście zapamiętają go na długo.

Wspaniałe ciasto mandarynkowe – prosty przepis na aromatyczny deser

Wykonanie ciasta mandarynkowego jest bardzo proste. Każdy może je zrobić. Efekt końcowy jest wart wysiłku. To ciasto jest słodkie, pachnące i pyszne! Zaskocz swoich gości tym oryginalnym smakiem.

 

Składniki:

  • mandarynki – 2 szt.
  • żółtka jaj – 3 szt.
  • mąka pszenna – 180g
  • cukier waniliowy – około 15 gramów
  • cukier – 100 gramów
  • mleko – 125 mililitrów
  • roztopione masło lub margaryna do pieczenia – 25g
  • margaryna i masło na wierzch – 25g
  • sól – szczypta
  • posypka z cukru pudru na wierzchu ciasta – 3 łyżki
  • jedna i ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przygotować:

W misce wymieszaj ze sobą żółtka i cukier, masło, mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Kontynuuj ubijanie, aż wszystkie składniki zostaną dobrze połączone.

 

Wymieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.

 

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Na wierzchu rozłożyć pokrojone i obrane mandarynki.

 

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wstawić formę z ciastem do piekarnika na ok. Po 35 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest jeszcze wilgotne.

Ciesz się ciastem, oprószając je cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!