Te domowe placuszki ze śmietaną znikają z mojego stołu w kilka chwil. Niebiańska rozkosz.

Niezwykle puszyste i delikatne w smaku placuszki, to danie błyskawiczne w przygotowaniu. Wykonasz je w kilka chwil z paru podstawowych składników, a efekt jaki uzyskasz zadowoli każdego smakosza.

Sprawdzą się świetnie na wyjątkowe niedzielne śniadanie, ciepłą przekąskę w ciągu dnia, podane na słodko jako deser lub z wytrawnym dodatkiem na kolację. W zależności od tego, z czym postanowisz zaserwować placuszki, nadadzą się idealnie na każdą okazję. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

Składniki: 

  •  200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki oleju roślinnego
  • 3 – 3,5 szklanki mąki
  • 60 g cukru
  • 120 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Drożdże z dodatkiem cukru i soli rozpuść w podgrzanym mleku. Do mieszanki dodaj olej i jajko. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto odstaw na około 20 minut. Z ciasta kształtuj placuszki o grubości ok. 1 cm. Smaż je z obu stron na uprzednio rozgrzanej patelni. 

Placki podawaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!