Oto przepis na pyszny warzywny farsz na naleśniki. Każdy pokocha ten smak. Zdradzam przepis

Często bywa tak, iż mamy niezapowiedzianych gości, a nasza lodówka świeci pustkami.

Nie trzeba się jednak martwić – istnieje pyszne danie z produktów, które na pewno mamy w domu. To farsz warzywny zawijany w naleśniki.

Danie to nie tylko ujmuje swym smakiem, ale jest również zdrowe i syte, zaś przyrządzenie go nie zajmuje dużo czasu. Możemy cieszyć się zatem wspólnie spędzonym czasem przy pysznej przekąsce.

Farsz warzywny – składniki

Do przygotowania farszu warzywnego potrzebujemy:

  • marchewek – 2 sztuki
  • cebuli – 2 sztuki
  • jajka – 3 sztuki
  • sera – typ twardy
  • szczypty soli i pieprzu
  • oleju

Farsz warzywny – jak przygotować?

Warzywa na farsz należy obrać i umyć. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę pokroić w małą kostkę.

Przystępujemy do smażenia. Patelnię należy rozgrzać na gazie i wlać oleju. Gdy będzie gorący, wsypać marchewkę z cebulą i smażyć pod przykryciem do 15 minut. Od czasu do czasu trzeba warzywa przemieszać i – jeśli jest taka potrzeba (np. przypalają się) – podlać wodą.

Po upływie czasu smażenia, sprawdzamy warzywa. Jeśli będą już miękkie, możemy dodać jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez około 5 minut ciągle mieszając. Teraz przekładamy farsz z patelni do dużego naczynia w celu jego ostygnięcia. Gdy już będzie wystudzony, ścieramy ser na tarce i dodajemy do farszu. Całość mieszamy. Nasz farsz warzywny już jest gotowy.

Krokiety z farszem warzywnym – jak wykonać?

Przygotowujemy ciasto na naleśniki według własnego uznania i je smażymy. Po usmażeniu naleśników przystępujemy do robienia krokietów. W tym celu umieszczamy na bocznej krawędzi naleśnika od 1 do 2 łyżek farszu i zawijając ten bok przykrywamy.

Następnie zaginamy dolną krawędź, potem tę z drugiego boku, a następnie zawijamy do końca w ślimaka. Nasze danie jest gotowe. Krokiety możemy spożywać podgrzewając je w kuchence mikrofalowej lub – dla bardziej ambitnych – obtaczamy w panierce z jajkiem i smażymy na patelni.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!