You might also like
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Składniki na lukier:

Wykonanie
Pracę rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Do miski wsypujemy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy łyżkę cukru. Oczekujemy chwilę i dodajemy do przygotowanej mieszanki olej, mleko i pozostałe 3 łyżki cukru. Składniki dokładnie mieszamy.
Następnie do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, wbijamy 2 jajka i dodajemy margarynę. Z tak przygotowanej mieszanki wyrabiamy ciasto, które ostatecznie powinno być elastyczne. Ciasto odkładamy do suchego i ciepłego miejsca, aby spokojnie wyrosło.
Kiedy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy nadzienie. Mak zalewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy go około 10 minut. Dzięki temu mak będzie wilgotny i pozbawimy go gorzkiego posmaku. Po tym czasie odsączamy mak i bledujemy go razem z chałwą, aby uzyskać masę bez grudek.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy je tak, aby uzyskać owalny kształt. Na każdą część nakładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. Każdą z części zawijamy, a następnie kroimy na równe, nieduże kawałki. Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę i smarujemy je olejem.
Comments are closed.