Przepis na placki ziemniaczane na patelni: Gdy raz spróbujecie, będziecie często wracać do tych placków.

Jako dzieci, chyba wszyscy uwielbialiśmy placki ziemniaczane.

Dla wielu był to niezapomniany obiad. Dziś można wrócić do tych szczęśliwych czasów dzięki naszemu przepisowi. Jesteśmy pewni, że od tej pory będziecie robić placki ziemniaczane tylko w ten sposób!

 

Oto składniki:

  • 500g chudego mięsa wieprzowego
  • cebula,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 100ml oleju roślinnego
  • 50g masła
  • 1 szklanka mąki
  • Sól i pieprz według uznania

Do mięsa mielonego dodaj sól i pieprz. Pokrój cebulę na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso wraz z cebulą na średnim ogniu. Ugotuj ziemniaki, dokładnie je oczyszczając, gotując, a następnie mieszając z masłem, solą i pieprzem. Aby uzyskać gładkie puree, zmiel je.

 

Masę ziemniaczaną wymieszać z przesianą razem mąką. Z mieszanki mięsa i ciasta uformować małe placki. Po uformowaniu placków, smaż je na oliwie z oliwek do uzyskania złotego koloru. Możesz eksperymentować z mieszanką, dodając różne składniki, np. pieczarki czy ulubione zioła.

 

Aby uzyskać chrupiącą powłokę, możesz również obtoczyć naleśniki w bułce tartej przed ich usmażeniem. Opcji jest wiele, ale podstawowy przepis na naleśniki będzie popularny. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!