Smakują cudownie z dodatkiem kiszonej kapusty lub ze skwarkami. Przepis na przepyszne kluski z ziemniaków.
Przedstawiam dziś przepis na przepyszne kluski z ziemniaków. Smakują cudownie z dodatkiem kiszonej kapusty lub ze skwarkami. Wypróbuj, a na pewno się zakochasz. To wspaniałe polskie i szybkie danie dla całej rodziny.

Składniki:
- 2kg ziemniaków,
- 2-3 szklanki pszennej mąki,
- jajko,
- duża cebula,
- 3 plastry wędzonego boczku lub słoniny (do omasty) + 3 do przesmażenia kapusty,
- 750g kiszonej kapusty,
- 200ml wody,
- liść laurowy i ziele angielskie.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, dokładnie wypłucz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zblenduj w robocie kuchennym. Starte ziemniaki przełóż na sito ułożone na misce – w ten sposób odcedzisz pulpę i jednocześnie zbierzesz sok. Na dnie tej cieczy zbierze się ziemniaczana skrobia, potrzebna nam na późniejszym etapie.
Ziemniaki odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie kapusty. Najpierw sprawdź, czy kapusta nie jest za kwaśna. Jeśli tak, przepłucz ją w zimnej wodzie dokładnie odciśnij. Kapustę należy następnie posiekać, żeby była wygodniejsza do jedzenia. W sporym garnku wytop tłuszcz ze słoniny lub zrumień boczek.
Wrzuć kiszoną kapustę, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Następnie podlej przygotowaną wodą, przykryj i duś do miękkości. Co jakiś czas przemieszaj i ewentualnie dolej wody. Do gotowej kapusty nie dodajemy zasmażki, kluski są wystarczająco mączne a tak przygotowana kapusta będzie najsmaczniejsza.
Wystarczy nam dodatek smakowy wędzonego boczku lub słoniny. Kiedy kapusta się dusi, wracamy do przygotowywania klusek. Odsączoną masę przenieś do miski. Z pozostałego w misce roztworu delikatnie zlej ciecz, ale zachowaj ją w osobnym naczyniu. Pozostałą na dnie skrobię przełóż do ziemniaczanej masy.
Wbij jajko i stopniowo zacznij dodawać mąkę. Ilość będzie zależna od rodzaju ziemniaków, gotowe kluski powinny mieć konsystencję dość gęstej śmietany. W razie potrzeby zagęść mąką lub rozcieńcz zachowaną wodą z ziemniaków. Ciasto możesz lekko posolić, chociaż nie jest to konieczne – wchłoną sól z wody, w której będziemy je gotować.
Do osolonego wrzątku wrzucaj kluseczki. Najlepiej nabierać niewielkie porcje ciasta łyżeczką i szybko wkładać do wrzątku. Przy każdej klusce mocz najpierw łyżkę we wrzątku, w ten sposób będą się łatwiej zsuwać. Nie wrzucaj ich do garnka zbyt dużo, najlepiej tyle, aby zakryły dno garnka.
W przeciwnym razie kluski mogą się posklejać. Gotuj kluski około 3-5 minut, tak aby oderwały się od dna i wypłynęły na wierzch. Wyjmij najpierw jedną kluseczkę i sprawdź, czy jest gotowa. Na koniec odcedź je wszystkie. Kiedy mamy dużo klusek, najwygodniej gotować je w dwóch garnach, wtedy jest dużo szybciej.
W trakcie gotowania klusek przygotuj omastę. Pokrój cebulę w kostkę lub paski, tak samo przygotuj boczek lub słoninę. Wytop na gorącej patelni, zrumień i dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia.
Comments are closed.