Tradycyjny przepis na klopsiki z mięsa mielonego. To danie jest podstawą w każdym polskim domu.

Jak zrobić idealne klopsiki?

Klopsiki to ulubione danie z dzieciństwa. Podawano je z ziemniakami i świeżym koperkiem. To właśnie moja mama przekazała mi ten przepis. Sekretem wspaniałych klopsików jest nieużywanie jajek i dobrze wyważona ilość chleba i mięsa. Te klopsiki były smażone w piekarniku przez moją mamę.

 

Przygotuj

  • 1/2 bochenka czarnego chleba
  • 1/2 kilograma mięsa mielonego, najlepiej mieszanego. Może być wieprzowe lub wołowe
  • Jedna szklanka mleka, lub wody
  • 1 do 2 cebul
  • Olej roślinny
  • Mielony czarny pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej

Pokrój chleb na kawałki, namocz je w mleku lub wodzie, a następnie wysusz w piekarniku przez kilka minut, aby powstała bułka. Pamiętaj, aby zmielić mięso w robocie kuchennym.

 

Wymieszaj bułkę tartą z mięsem. Następnie dodaj resztę składników do mięsa. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj 2 łyżki bułki tartej.

 

Mięso doprawić solą do smaku. Przyprawione mięso powinno być dobrze uformowane. Niewielką porcję mięsa uformować w klopsik za pomocą rąk. Najlepiej użyć wody do zwilżenia rąk. Klopsiki należy ugotować na grubość 1,5 cm.

 

Klopsiki można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Te klopsiki są również świetne z sosem. Możesz użyć sosu pomidorowego, grzybowego lub sosu z pieczeni. Wszystko zależy od tego, co wolisz.

 

Przygotowanie klopsików z sosem jest bardzo proste. Wystarczy podsmażyć klopsiki na patelni, a następnie przełożyć je do sosu. Sos będzie się gotował jeszcze przez kilka minut. Danie to możesz podać z ugotowanymi ziemniakami i ryżem lub kaszą gryczaną, jęczmienną lub świeżym koperkiem.

 

Można zrobić świetny obiad z sałatką.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!