You might also like
Nawet jeśli nie masz ochoty gotować w ten sposób dania głównego, wystarczy, że podkreślisz wagę okazji wyjątkowym deserem. Może to być tureckie ciasto tulambu, zanurzone w syropie cukrowym. Zachwycą one Twoich gości swoim niepowtarzalnym smakiem.
W rondelku zagotować 250 ml wody, dodać masło. Następnie dodaj przesianą za pomocą sitka mąkę. Rondel trzymać na średnim ogniu i mieszać ciasto do połączenia. Po zdjęciu rondla z ognia, dodawaj po kolei każde jajko, mieszając drewnianą szpatułką. Kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Potrzebny jest plastikowy wykrawacz do ciast z wąską końcówką. Przełóż ciasto do dozownika i pozwól mu odpocząć przez kilka minut. Rozgrzej olej słonecznikowy na żaroodpornej patelni. Gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, umieść ciasto na patelni i dociśnij je tak, aby otrzymać wałeczki o wymiarach od 5 do 7 cm.

Nie należy umieszczać ich zbyt blisko siebie, aby nie dotykały się wzajemnie. Należy je obracać co jakiś czas, aby zapewnić jednolity złoty kolor. Ciasteczka odkładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć ewentualny dodatkowy tłuszcz.

Pozostałe 200ml wody wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Niech mieszanka gotuje się przez 15 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij patelnię z kuchenki. Pozwól syropowi ostygnąć przed dodaniem patyczków. Po chwili ciasto tulambu jest gotowe.

Tureckie przysmaki mają słodki i korzenny smak. Można również posypać ciasteczka cynamonem, cukrem pudrem, pokruszonymi orzechami lub roztopioną czekoladą. Jako dodatek do filiżanki herbaty lub kawy.
Comments are closed.