Bez wyrabiania i oczekiwania, aż drożdże zaczną działać: Szybkie ciasto drożdżowe 10 minutowe.

Pierwsze skojarzenie z ciastem drożdżowym? Dzieciństwo, babcia, zapach kojarzący się z beztroską i bezpieczeństwem… oraz długimi godzinami spędzonymi na oczekiwaniu na to pyszne ciasto.

Nie z tym przepisem! Jeśli chcesz cieszyć się smakiem prawdziwego ciasta drożdżowego, ale nie chcesz na nie poświęcać całego dnia, ten przepis jest dla Ciebie! Co więcej szybkie ciasto drożdżowe jest mięciutkie i nie wysycha przez długi czas. Dodatki i nadzienie są dowolne.

Czego potrzebujesz?

  • 700 gram mąki pszennej (najlepiej z przeznaczeniem do ciasta drożdżowego)
  • 350 ml wody niegazowanej
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • pół małej łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości
  • 80 g prawdziwego masła
  • 33 g świeżych drożdży, jeśli używamy suchych: 11 g.

Jeśli mamy już wszystkie potrzebne składniki przystępujemy do przygotowania ciasta. Zobacz jakie to proste!

Na początek wyjmujemy drożdże z lodówki (muszą mieć temperaturę pokojową). W tym samym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na patelnię wlewamy wodę, a następnie rozpuszczamy w niej masło.

 

Musimy pozostawić je do ostygnięcia, drożdże nie lubią ani niskich ani wysokich temperatur. Kiedy drożdże nieco się ociepliły, a masło wystygło, dodajemy do niego kolejno: drożdże, sól, cukier, olej słonecznikowy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy energicznie ciasto aż będzie elastyczne (poznamy to po tym, że będzie „odchodziło” od ręki).

 

Gotowe ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika (to ważne!), po tym czasie zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i cieszymy się smakiem pysznego, domowego ciasta.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!