Przepis jest szybki i prosty z niewielu składników. Delikatny smak ciasta zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • jajko – 2 sztuki
  • cukier – 120 gramów
  • masło – 30 gramów
  • jogurt naturalny/kefir – 250 mililitrów
  • mąka pszenna – około 300 gramów
  • proszek do pieczenia – 10 gramów
  • Opcjonalnie można dodać posiekane orzechy, rodzynki, wiórki czekoladowe w ilości 100 gramów

Sposób przygotowania:

Ciasto rozpoczynamy od ubicia jajek wraz z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie do masy należy dodać roztopione wcześniej masło oraz jogurt naturalny bądź kefir i wszystko dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie składników suchych, czyli proszku do pieczenia oraz mąki.

Po wymieszaniu masa powinna być gęsta oraz jednorodna. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 ° C. Na samym końcu można opcjonalnie dodać pozostałe składniki.

Podana ilość składników przewidziana jest na formę 10×22 cm. Ciasto należy piec przez 30 do 35 minut. Po wystygnięciu można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!