Kiszenie ogórków wieczorem to moje ulubione zajęcie. Następnego dnia rano robię z nich chrupiącą przystawkę na śniadanie.

Kiszone ogórki to pyszna i zdrowa przekąska ze świeżych warzyw. Pokażę Wam jak zrobić takie małosolne ogórki na noc.

To warzywo ma wyjątkową cechę: dobrze wchłania sól i inne smaki oraz zioła. Wystarczy kilka godzin, aby nabrało pikantnego smaku.

Składniki:

  • Ogórki – 1,7 kg
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 50 g koperku
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki włożyć do miski i umyć. Pozostawić do odpoczynku na co najmniej godzinę. Odetnij końcówki, aby ogórki skuteczniej się zamarynowały.

 

Posiekany czosnek umieścić na dnie słoika razem z koperkiem. Zostaw 2 parasolki. Jeśli masz duże ząbki, przetnij je na pół. Dla mocniejszego smaku możesz dodać liście porzeczki lub chrzan.

 

Umieść ogórki w pojemniku tak ciasno, jak tylko możesz. Posyp solą koperek pozostały w słoiku.

 

Zagotuj wodę, a następnie zalej nią ogórki. Przykryj szczelnie słoik i lekko przekręć pokrywkę, aby rozprowadzić sól po całym pojemniku.

 

Po całkowitym ostudzeniu wody, wstaw słoik na noc do lodówki. Ta pyszna przekąska może być podawana następnego dnia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!