Niebo w gębie – Malinowa chmurka – Kruche ciasto, galaretka z malinami, delikatny krem, lekka beza.
Kruche ciasto, galaretka z malinami, delikatny krem z mascarpone i lekka beza na wierzchu. Brzmi smakowicie? To pyszne ciasto, które wygląda jak puszysta chmurka, łączy w sobie tak wiele skrajnych smaków.
Połączenie słodkiego kremu z kwaskowatymi owocami i krucha beza – to genialne połączenie sprawi, że poczujemy się jak w niebie. Polecamy przyrządzić kruche ciasto i bezę na samym początku, a dopiero na koniec ułożyć wszystkie warstwy.
Kruche ciasto
- 4 żółtka
- 45 g cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
Wszystko wrzucamy do miski i zagniatamy dłońmi, aż do połączenia się składników. Kiedy ciasto będzie gładkie, owijamy je za pomocą folii spożywczej i chłodzimy je w lodówce przez godzinę.
Po upływie czasu ciasto należy wyciągnąć z lodówki i rozłożyć na blasze (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Blacha powinna mieć wymiary 30 x 25 cm. Rozprowadzając ciasto możemy je delikatnie ugniatać bądź wałkować.
Ciasto ułożone na blaszce należy włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Następie po wyciągnięciu nakłuwamy spód widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut.
Warstwa malinowa
- 3 malinowe galaretki
- 3,5 szklanki wody
- 600 g malin (mogą być świeże bądź mrożone)
Galaretki należy rozpuścić w 3,5 szklankach gorącej wody. Po ostudzeniu wrzucamy maliny i mieszamy. Potem wkładamy je do lodówki aż do momentu stężenia galaretki. Lekko stężałą galaretkę wylewamy na spód upieczonego ciasta, wyrównujemy brzegi i wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała.
Krem
- 600 g schłodzonej śmietany 36%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder należy ubijać do powstania gęstej, jednolitej masy. Gotowy krem rozkładamy równomiernie na galaretkę.
Beza
- 4 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałowych
Białka należy ubijać do momenty uzyskania sztywnej piany. Potem należy dodawać stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm (jak pod kruche ciasto) należy wyłożyć papierem do pieczenia oraz wyłożyć równomiernie pianę. Na wierzch sypiemy płatki migdałowe.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni i pieczemy bezę przez godzinę. Po upieczeniu otwieramy uchylnie piekarnik i zostawiamy bezę na 15 minut.

Comments are closed.