You might also like
Są one soczyste, smaczne i dają poczucie sytości. Niestety mają tę wadę, że znikają w mgnieniu oka, dlatego nie zaplanujesz dzięki nim obiadu na dwa dni.

Cebulę posiekaj drobno, marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Połącz w misce mięso mielone z ryżem i warzywami, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jajo. Składniki dokładnie wymieszaj doprawiają solą i pieprzem według uznania.

W oddzielnym naczyniu połącz śmietanę z koncentratem pomidorowym. Dodaj olej i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Sos musi mieć jednolitą konsystencję. Rozcieńcz go wodą.
Z masy mięsnej formuj okrągłe klopsiki i ułóż je na blaszce. Polej równomiernie sosem. Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. pół godziny.

Gotowe danie możesz posypać startym parmezanem. Smacznego!
Kapustę oraz cebule posiekaj drobno. Dodaj do nich mięso mielone, jajo, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Uformuj z masy klopsiki i wyłóż na posmarowaną olejem formę do pieczenia.

Mięso przykryj folią i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię, posyp danie serem i ponownie zapiekaj przez ok. 10 minut.
Comments are closed.