Zrób je raz, a staną się hitem w Twojej kuchni – Roladki z kurczaka z nadzieniem z warzyw i serem.

Filet z kurczaka to prawdziwe pole do popisu dla każdego amatora kuchni. Można przygotować go na wiele sposobów, łączyć z różnymi smakować i wymyślać bardzo kreatywne dania z nim w składzie.

 

Mięso z kurczaka jest idealne dla każdego. Dla zabieganych, ponieważ szybko się je marynuje i krótko gotuje. Dla dbających o sylwetkę – można je dodać do sałatki. Dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować – z fileta z kurczaka można stworzyć kompletne, ciekawe dania jak i niewielkie przekąski.

 

Dziś zachęcimy Cię do wykorzystania w Twojej kuchni fileta z kurczaka i przedstawimy przepis, który koniecznie powinieneś zanotować w swoim kulinarnym notesie. Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona, kiedy zaserwujesz to danie na rodzinnym obiedzie.

Czytaj dalej, by poznać przepis na fantastyczne roladki z kurczaka z nadzieniem z warzyw, roztopionym serem i orzechami włoskimi.

 

Składniki

  • 500 gram fileta z kurczaka
  • 100 gram sera topionego o smaku śmietankowym
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy
  • czarny pieprz
  • sól

 

Przygotowanie krok po kroku

W pierwszej kolejności umyj filet. Pokrój na mniejsze części i rozbij za pomocą tłuczka, posól i popieprz. Obierz cebulę i posiekają ją w kostkę. Marchewkę umyj i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę smaż w rondlu na oleju słonecznikowym kilka minut. Do rondla dodaj startą marchewkę i gotuj do miękkości. Posól i popieprz do smaku.

Topiony ser pokrój na mniejsze kostki i dodaj do rondla. Mieszaj i gotuj do momentu aż ser się roztopi, a zawartość rondla stworzy jednorodną masę. Zawartość rondla przełóż do miski. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.

Na skraju wcześniej przygotowanego kawałka fileta ułóż jedną łyżkę nadzienia. Zwiń mięso w rolkę, by stworzyć roladkę. Powtórz czynności ze wszystkimi kawałkami mięsa. Roladki zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej, tak by powstała panierka.

 

Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i smaż roladki z każdej strony. W celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu ułóż podsmażone roladki na papierowym ręczniku.

 

Roladki są gotowe. Możesz je podawać z domowym sosem tatarskim oraz frytkami. Gwarantujemy, że będą smakować nieziemsko. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!