Zrób je raz, a staną się hitem w Twojej kuchni – Roladki z kurczaka z nadzieniem z warzyw i serem.
Filet z kurczaka to prawdziwe pole do popisu dla każdego amatora kuchni. Można przygotować go na wiele sposobów, łączyć z różnymi smakować i wymyślać bardzo kreatywne dania z nim w składzie.
Mięso z kurczaka jest idealne dla każdego. Dla zabieganych, ponieważ szybko się je marynuje i krótko gotuje. Dla dbających o sylwetkę – można je dodać do sałatki. Dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować – z fileta z kurczaka można stworzyć kompletne, ciekawe dania jak i niewielkie przekąski.
Dziś zachęcimy Cię do wykorzystania w Twojej kuchni fileta z kurczaka i przedstawimy przepis, który koniecznie powinieneś zanotować w swoim kulinarnym notesie. Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona, kiedy zaserwujesz to danie na rodzinnym obiedzie.
Czytaj dalej, by poznać przepis na fantastyczne roladki z kurczaka z nadzieniem z warzyw, roztopionym serem i orzechami włoskimi.
Składniki
- 500 gram fileta z kurczaka
- 100 gram sera topionego o smaku śmietankowym
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej słonecznikowy
- czarny pieprz
- sól
Przygotowanie krok po kroku
W pierwszej kolejności umyj filet. Pokrój na mniejsze części i rozbij za pomocą tłuczka, posól i popieprz. Obierz cebulę i posiekają ją w kostkę. Marchewkę umyj i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę smaż w rondlu na oleju słonecznikowym kilka minut. Do rondla dodaj startą marchewkę i gotuj do miękkości. Posól i popieprz do smaku.
Topiony ser pokrój na mniejsze kostki i dodaj do rondla. Mieszaj i gotuj do momentu aż ser się roztopi, a zawartość rondla stworzy jednorodną masę. Zawartość rondla przełóż do miski. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Na skraju wcześniej przygotowanego kawałka fileta ułóż jedną łyżkę nadzienia. Zwiń mięso w rolkę, by stworzyć roladkę. Powtórz czynności ze wszystkimi kawałkami mięsa. Roladki zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej, tak by powstała panierka.
Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i smaż roladki z każdej strony. W celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu ułóż podsmażone roladki na papierowym ręczniku.

Comments are closed.