You might also like
Genialnie sprawdzi się jako deser do niedzielnego obiadu, albo na spotkania z przyjaciółmi. Ciasto kefirowe będzie też idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych lub w przypadku wizyty niespodziewanych gości.

Na początek przygotuj formę do pieczenia ciasta i posmaruj ją masłem. Optymalnie możesz też posypać bułką tartą, ale nie musisz. Do miski przełóż masło oraz dodaj cukier.
Całość miksuj na średnich obrotach przez około 2 minuty. Następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Ponownie miksuj (też około 2 minut). Na koniec wlej kefir i miksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyciągnij osobną miskę i przesiej do niej mąkę, wsyp proszek do pieczenia i sól. Całość pomieszaj. Tak przygotowaną mieszankę stopniowo dodawaj do wcześniejszych składników.

Konsystencja ciasta przed wylaniem do formy powinna być gładka. Do przygotowanej na samym początku formy do pieczenia, przelewasz gotową masę i w razie konieczności wyrównujesz.
180 stopni, przez 40-45 minut.
W czasie pieczenia ciasta możesz przygotować lukier. Cukier puder wsypujesz do miseczki, następnie dodajesz mleko i sok z cytryny. Całość energicznie mieszasz do uzyskania gładkiej masy.
Comments are closed.