Ciasto cappuccino w 20 minut – raz dwa i gotowe. Smakuje zawsze przepysznie. Super przepis

Istnieje świetny przepis na smaczne ciasto, którym pragnę się z Wami podzielić.

 

Mowa o cieście o smaku cappuccino. Idealne na niedzielny podwieczorek.

 

Lista potrzebnych składników:

  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 serki homogenizowane
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Biszkopciki o smaku cappuccino to wyborny pomysł na deserek. Mając przygotowane składniki, weźmy ciastka i namoczmy je w naparze z kawy. Ten krok nada naszym specjałom wyśmienitego aromatu. Mniej więcej połowę naszych biszkopcików rozłóżmy równiutko na dnie formy.

 

Jak wyglądają kolejne kroki?

Żółtka z dodatkiem cukru ubijmy wraz z jajkiem na parze. Następnie utrzyjmy na puszystą masę przygotowane wcześniej masełko. Kolejnym naszym krokiem będzie dolanie przestudzonego żółtka do owej masy.

Gdy masa z jajek i masła jest już odpowiednio przygotowana, możemy powolutku i niewielkimi porcjami dolewać mleko w proszku i serki homogenizowane. Następnie wylejmy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Tak przygotowaną masę możemy wylać na biszkopciki.

 

Po wykonaniu powyższego kroku możemy umieścić na wierzchu pozostałe, namoczone w kawie biszkopciki. Warto całość odstawić do lodówki, by nasz deser ładnie stężał. Kilka godzin takiego uleżenia w lodówce z pewnością wystarczy.

 

Po wyjęciu ciasta z lodówki możemy skusić się na przyozdobienie go polewą czekoladową. Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, odczekajmy chwilkę, aż owa polewa zastygnie.

 

Nasze ciasto biszkoptowe o smaku cappuccino jest już gotowe.

Nic, tylko cieszyć podniebienie niesamowitym smakiem kawowego specjału i życzyć Wam wszystkim smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!