Prosty przepis, o który każdy mnie pyta : Mięso po japońsku – goście zjadają w kilka chwil.

Mięso nie musi być przygotowywane zawsze w ten sam sposób. Czasami warto poznać inne smaki, które pozwolą zjeść coś wyjątkowego.

Dlatego też prezentujemy wyjątkowy przepis na japońską wieprzowinę, która smażona jest w wyjątkowej pikantnej marynacie sojowej. Przygotowane w ten sposób kawałki mięsa są naprawdę soczyste, jednocześnie posiadając pyszną skórkę. Warto spróbować przygotować tę potrawę i samemu posmakować to wyjątkowe danie.

Co będzie potrzebne do przygotowania mięsa po japońsku?

  • 600 gramów mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kolendry

Sposób przygotowania

Pierwszym krokiem jest wyciśnięcie czosnku przez praskę i wymieszanie go z przyprawami i czosnkiem. Do tej mieszanki powinno się dodać skrobię, sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszać.

 

 

Mięso powinno zostać opłukane i pokrojone w średniej wielkości plastry. Po jego ubiciu zalane powinno zostać zalane w marynacie i odstawione na około 3 godziny.

 

 

 

Po tym czasie olej słonecznikowy trzeba rozgrzać na patelni i usmażyć mięso. Smażyć należy do momentu gdy będzie miała ona złocisty kolor.

 

 

Doskonałymi dodatkami do tego mięsa będą ziemniaki, ryż czy też różnego rodzaju sałatki warzywne. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!