To mięsko się smakuje obłędnie. Przepis na soczyste mięso. Super wskazówka od doświadczonej kucharki.

Dzisiaj przepis na wołowinę po brazylijsku. To kraj, który słynie z doskonałego mięsa wołowego i odpowiednich sposobach jego pieczenia.

Poniższy przepis pomoże wam upiec idealne mięso o przepysznym smaku oraz aromacie i doskonałe pod względem samego wyglądu. Jeżeli chcesz przenieść się do gorącej Brazylii bez opuszczania swojego domu to wypróbuj nasz przepis.

Składniki

  • wołowina (700 g)
  • białe wino wytrawne (200 g)
  • ocet z białego wina (100 ml)
  • oliwa z oliwek (100 ml)
  • rozmaryn (1 łyżeczka)
  • sól (1 kg)
  • pieprz czarny w ziarenkach (5 sztuk)

Przygotowanie

Zaczynamy od marynaty. Ocet winny, białe wino oraz oliwę z oliwek wymieszaj w jednej misce. Dodaj następnie rozmaryn oraz pieprz i ponownie wymieszaj.

Mięso umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Zalej je przygotowaną marynatą i pozostaw tak na około godzinę lub dłużej. Wołowinę wraz z marynatą przenieś do formy do pieczenia, które ma wyższe boki. Następnie przykryj mięso papierem do pieczenia i umieść na papierze kilogram soli.

Włóż formę do nagrzanego na 195 stopni piekarnika na około 30 minut. Kiedy mięso będzie już gotowe pokrój je z cienkie plasterki.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!