Zdradzam Wam przepis na te placki z nadzieniem z mięsa mielonego dostałam od znajomej kucharki.
Przepis na placki z nadzieniem z mięsa mielonego dostałam od znajomej kucharki. Zachwyciły moją rodzinę do tego stopnia, że niemal od razu po przygotowaniu, zniknęły z talerza.
Koniecznie musisz wypróbować tę recepturę! Mięso mielone możesz zastąpić serem, twarogiem, warzywami lub fasolą. Wszystko jest zależne od smaków, które lubisz. Przepyszne ciasto w połączeniu z delikatnym farszem, z pewnością zachwyci każdego. Może być idealnym daniem obiadowym lub elementem ciepłej kolacji.
Składniki:
- 700 gramów mielonej wołowiny,
- 150 ml kefiru,
- 100 ml wody,
- 450-500 gramów mąki pszennej,
- 0,5 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku/pietruszki,
- 50 ml oleju słonecznikowego,
- 45 gramów masła extra,
- 0,5 łyżki cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżki drożdży,
- odrobina bulionu mięsnego lub wody,
- czarny pieprz,
- czerwona papryka w proszku.
Przygotowanie:
W głębokim naczyniu wymieszać wodę z cukrem i suszonymi drożdżami. Pozostawić na ok.10 minut. Następnie dodać kefir, olej słonecznikowy, pół łyżeczki soli oraz stopione masło. Do mieszanki dodać mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć pojemnik i pozostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyjąć na stolnicę lub blat roboczy.

W celu przygotowania nadzienia wymieszać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek z mięsem mielonym, ziołami i pozostałymi przyprawami. Dolać odrobinę bulionu lub wody. Całość dokładnie połączyć.

Ciasto podzielić na 3 równe części. Podobnie nadzienie. Rękoma uformować małe, okrągłe placki z ciasta. Na każdy z nich nakładać farsz. Połączyć krawędzie ciasta nad nadzieniem i uformować płaskie placki.

Placek odwrócić na drugą stronę i umieścić na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia. Spłaszczyć delikatnie dłonią tak, aby jego wysokość wynosiła ok. 1 cm.

Na środku wykonać mały otwór. W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 placki. Piec przez ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250’C. Po wyjęciu z piekarnika posmarować stopionym masłem.

Comments are closed.