Zdradzam Wam przepis na te placki z nadzieniem z mięsa mielonego dostałam od znajomej kucharki.

Przepis na placki z nadzieniem z mięsa mielonego dostałam od znajomej kucharki. Zachwyciły moją rodzinę do tego stopnia, że niemal od razu po przygotowaniu, zniknęły z talerza.

Koniecznie musisz wypróbować tę recepturę! Mięso mielone możesz zastąpić serem, twarogiem, warzywami lub fasolą. Wszystko jest zależne od smaków, które lubisz. Przepyszne ciasto w połączeniu z delikatnym farszem, z pewnością zachwyci każdego. Może być idealnym daniem obiadowym lub elementem ciepłej kolacji.

Składniki:

  • 700 gramów mielonej wołowiny,
  • 150 ml kefiru,
  • 100 ml wody,
  • 450-500 gramów mąki pszennej,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku/pietruszki,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 45 gramów masła extra,
  • 0,5 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżki drożdży,
  • odrobina bulionu mięsnego lub wody,
  • czarny pieprz,
  • czerwona papryka w proszku.

Przygotowanie:

W głębokim naczyniu wymieszać wodę z cukrem i suszonymi drożdżami. Pozostawić na ok.10 minut. Następnie dodać kefir, olej słonecznikowy, pół łyżeczki soli oraz stopione masło. Do mieszanki dodać mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć pojemnik i pozostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyjąć na stolnicę lub blat roboczy.

W celu przygotowania nadzienia wymieszać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek z mięsem mielonym, ziołami i pozostałymi przyprawami. Dolać odrobinę bulionu lub wody. Całość dokładnie połączyć.

Ciasto podzielić na 3 równe części. Podobnie nadzienie. Rękoma uformować małe, okrągłe placki z ciasta. Na każdy z nich nakładać farsz. Połączyć krawędzie ciasta nad nadzieniem i uformować płaskie placki.

Placek odwrócić na drugą stronę i umieścić na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia. Spłaszczyć delikatnie dłonią tak, aby jego wysokość wynosiła ok. 1 cm.

Na środku wykonać mały otwór. W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 placki. Piec przez ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250’C. Po wyjęciu z piekarnika posmarować stopionym masłem.

Placki z nadzieniem z mięsa mielonego mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Napisz nam w komentarzu, jakiego nadzienia użyłeś do swojej wersji tej potrawy! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!