Przepis na smaczny krem paryski jak z cukierni – Do przekładania ciast czy tortów, ozdabiania oraz klejenia różnych części ze sobą.

Poniższy przepis na krem pozwala na uzyskanie najlepszego kremu paryskiego, który smakuje naprawdę wyjątkowo i zawsze zachowuje swój kształt.

Dodatkowo zawsze smakuje jak z najlepszej cukierni. Jest on delikatny, pyszny i doskonale nadaje się do nadziewania, ozdabiania czy też klejenia. Poniżej prezentujemy dwa warianty przepisu.

Pierwsza wersja kremu paryskiego

Niezbędne składniki

  • 300 gramów masła
  • 150 gramów kakao
  • 300 gramów cukru pudru
  • 250 mililitrów śmietanki do ubijania (minimum 33%)

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest wlanie śmietany do miski i dodanie do tego cukru. Tak przygotowaną mieszaninę gotujemy. Oczywiście nie można zapomnieć o mieszaniu podczas gotowania. Gotujemy przez około 5-7 minut gdzie mieszanina w tym czasie powinna osiągnąć około 115 stopni.

Po tym czasie mieszaninę zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Ważne jest, aby całość wymieszać tak, aby nie było grudek. Dodajemy masło i studzimy. Krem najlepiej zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień krem należy ubić. Całość jest gotowa.

Druga wersja kremu paryskiego (prostsza)

Składniki

  • 250 mililitrów śmietanki do ubijania (minimum 33%)
  • 100 gramów czekolady

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest rozgrzanie śmietany w rondelku i w tym czasie dodajemy pokrojoną czekoladę. Podczas ogrzewania bardzo dokładnie mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. W tym momencie całość zostawiamy i czekamy (już bez mieszania), aż po bokach utworzą się małe bąbelki.

W tym momencie rondelek ściągamy z ognia. Gdy krem ostygnie, wstawiamy go do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ubijamy krem i możemy go użyć do ozdabiania czy też wypełniania wypieków. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!