Jeśli przedkładasz domowe słodkości nad chemiczne słodycze oferowane przez sklep, to zapoznaj się z tym niesamowicie prostym przepisem skrywającym klasyczną słodką galaretkę, której dzieci nie wypuszczą z rąk. I z buzi.

Zamiast pomarańczy możesz użyć 100% soku pomarańczowego. Jeśli jednak pomarańczy, to najpierw kroimy je na połówki i wyciskamy sokowirówką, a następnie przecedzamy przez sitko: potrzebujemy 300 ml możliwie najbardziej przejrzystego soku.

Do tak otrzymanego soku dodajemy w garnku pozostałe składniki i trzymamy go na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania się mieszanki. Poprzez ciągle mieszanie doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i żelatyny w tej mieszaninie.

Gdy żelatyna i cukier już się całkowicie rozpuszczą, całość przecedzamy do wyścielonej folią formy do pieczenia. Po jej ostygnięciu w temperaturze pokojowej wkładamy powstającą galaretkę do lodówki.

Po godzinnym schładzaniu w lodówce wyjmujemy z niej formę z powstałą galaretką, usuwamy folię, galaretkę kroimy w drobną kostkę i każdą z nich obtaczamy w cukrze.

Comments are closed.