Masz ochotę na wyjątkowy smak? Szybki strudel z doskonałym nadzieniem jabłkowo-makowym to bardzo proste w przygotowaniu ciasto o wyrazistym smaku i niesamowitym zapachu.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżkę cukru pudru
- 1 jajko
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 4 łyżki kwaśniej śmietany
- olej
Do zrobienia farszu potrzebujesz:
- 4 jabłka
- 150 g zmielonego maku
- cukier puder
- cynamon mielony
Przygotowanie ciasta.
Do miski wsyp 2 szklanki mąki, dodaj łyżkę cukru pudru oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszaj. Następnie do składników dodaj jajko, masło oraz niewielką ilość oleju. Dokładnie wygnić ciasto, tak aby składniki połączyły się w jedną masę bez gródek.

Ciasto w konsystencji powinno przypominać miękką plastelinę, jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki. P przypadku zbyt gęstego i twardego ciasta, dołóż śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na chwilę i zajmij się przygotowaniem farszu.

Przygotowanie farszu.
Umyj, obierz ze skórki a następnie zetrzyj na tarce wszystkie jabłka, dodaj do nich niewielką ilość cukru pudru oraz cynamon, dokładnie wymieszaj. Możesz skropić jabłka odrobiną soku z cytryny, nie jest to jednak konieczne. Zmielony mak wymieszaj z niewielką ilością cukru pudru, tak aby był słodki.

Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj w prostokąt, grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1,5 cm. Dla wygody w zawijaniu, najlepiej ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Na tak przygotowanym cieście starannie rozsmaruj mak a następnie starte jabłka. Delikatnie zawiń ciasto, tak aby przypominało roladę. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

Ciasto włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut. Aby zabezpieczyć ciasto przed pękaniem, możesz je delikatnie ponakłuwać widelcem przed włożeniem do piekarnika.
Po wyjęciu posyp ciasto cukrem pudrem .

Comments are closed.