Zupa kalafiorowa, która skradła serca całej mojej rodzinie

Zupa kalafiorowa z tego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Moja rodzina zakochała się od spróbowania pierwszej łyżki.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Kalafior średniej wielkości podzielony na różyczki
  • ¼ szkl selera
  • 1 marchew
  • 3 łyżki masła
  • 2 szkl wody
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szkl mleka
  • Kostka bulionowa warzywna lub mięsna ( zamiast wody można dodaj 2 szkl gotowego bulionu)
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • Ostra oraz słodka papryka, ulubione zioła i przyprawy
  • 1 szkl tartego sera cheddar

 

WYKONANIE:

1.  Na samym początku czystego kalafiora podziel na różyczki. Następnie obrany seler pokrój na kosteczkę, a marchew zetrzyj za pomocą tarki na dużych oczkach.

 

2. Tak przygotowane warzywa włóż do garnka, po czym całość zalej bulionem. Gotuj do chwili, aż warzywa będą miękkie.

 

3.  W między czasie rozpuść masło w małym garnuszku. Następnie połącz ze z solą, pieprzem oraz mąką.

4. Mieszając wlewaj powoli mleko. Gotuj około 2 minuty cały czas mieszając.

 

5. Po tym czasie dodaj starty ser.

 

6.  Następnie przełóż mieszankę do zupy i bardzo dokładnie wymieszaj. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!