Gulasz angielski – pyszny smak , który zachwyca wszystkie kupki smakowe

Szukasz sprawdzonego przepisu na gulasz angielki, który przygotujesz w słoiki? Idealnie trafiłaś, poniższy przepis jest bardzo prosty, a otrzymany gulasz bardzo szybko znika, gdyż jego smak jest niesamowicie pyszny!

Moja rodzina oraz wszyscy znajomi są pod wielkim wrażeniem tak przygotowanego gulaszu angielskiego.

 

Przygotowanie jest bardzo proste oraz szybkie, a wszystkie potrzebne składniki bardzo łatwo dostępne. Najlepiej sprawdzają się słoiki o pojemności 0,5 lub 0,7 litra.

Pamiętaj, aby kupić mięso sprawdzone oraz świeże. Najlepiej sprawdza się mięso, które nie ma tak dużo tłuszczu. Nie ma na co czekać, bierzmy się do pracy!

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg mięsa
  • 1 łyżka soli
  • ½ kg tłuszczu ( gdy występuje taka potrzeba)
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1-2 liście laurowe
  • Do smaku czarny mielony pieprz

 

WYKONANIE:

1.  Zacznij od dokładnego umycia mięsa, które następnie wytrzyj najlepiej ręcznikiem papierowym.

2. Tak przygotowane mięso pokój na większą kostkę. Następnie przełóż je do miski i przypraw solą oraz pieprzem.

3. Całość bardzo dokładnie połącz ze sobą, po czym odstaw na około godzinę pod przykryciem.

 

4. W miedzy czasie możesz dokładnie umyć słoiki.

 

5. Następnie na dno słoika połóż 1-2 liście laurowe oraz ziele angielskie, po czym przełóż zamarynowane mięso.

6. Pozostaw wolne miejsce około 2-3 cm poniżej krawędzi. Wlej odrobinę wody. Następnie szczelnie zamknij słoiki pokrywkami i umieść całość na blaszce do pieczenia.

7. Blachę ze słoikami włóż do piekarnika, który rozgrzany jest do 250 stopni. Gdy zauważysz ze mięso bulgocze, koniecznie zmniejsz temperaturę do 150 stopni , po czym pozostaw słoiki jeszcze na 3 godziny. W tym czasie mięso powinno zrobić się miękkie.

8. Po tym czasie wyjmij wszystkie słoiki i połóż je do góry dnem, po czym przykryj ręcznikiem do całkowitego wystygnięcia.

 

9.  Tak przygotowany gulasz jest gotowy!

 

Najlepiej wstaw ostygnięte słoiki do lodówki, i przechowuj nawet do 6 miesięcy. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!