Ciasto ,, malinowa chmurka”, zachęca każdego do szybkiego skosztowania, gdyż pięknie wygląda i smakuje niebiańsko pysznie. Przygotowanie tego deseru jest trochę długie , ale efekt końcowy zachwyci każdego. Koniecznie przygotuj ten wyjątkowy deser na najbliższą imprezę rodzinną.
Każde podniebienie będzie zachwycone połączeniem kwaśnych malin, słodkiego kremu oraz kruchego ciasta.
Ważne:
Przygotowanie tego ciasta jest długie , wiec koniecznie przygotuj najpierw bezę oraz kruche ciasto.
Przygotowanie kruchego ciasta
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
45 g cukru
-
4 żółtka
-
180 g mąki pszennej
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
-
120 g zimnego masła
WYKONANIE:
1. Potrzebne składniki przełóż do miski, następnie rękoma zagniataj ciasto przez kilka minut, tak przygotowane gładkie ciasto owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na godzinę.
2. W między czasie na blachę połóż papier do pieczenia, po czym dokładnie przełóż schłodzone ciasto. Jeśli chcesz lekko je rozwałkuj lub rękoma całość wyrównaj. Blaszkę z wyłożonym ciastem ponownie włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij blachę i za pomocą widelca ponakłuwaj cale ciasto i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.

Przygotowanie malinowej warstwy
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
3,5 szkl wody
-
3 galaretki malinowe
-
600 g mrożonych lub świeżych malin ( w ciepłej wodzie rozmroź maliny)
WYKONANIE:
1. W gorącej wodzie rozpuść galaretki, mieszaj do momentu aż wszystkie grudki znikną. Gdy galaretka wystygnie dodaj maliny i dokładnie wymieszaj. Następnie naczynie z galaretką i malinami przełóż do lodówki. Gdy galaretka będzie półpłynna przełóż ją na upieczone kruche ciasto. Następnie ponownie umieść blachę w lodówce, aby całkowicie galaretka zastygła.
Przygotowanie kremu:
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
3 łyżki cukru pudru
-
600 g schłodzonej śmietany 18%
-
250 g serka mascarpone schłodzonego
WYKONANIE:
1. Za pomocą miksera ubij wszystkie połączone ze sobą składniki. Następnie gotowy krem przełóż na stężałą galaretkę.
Przygotowanie bezy
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
150 g cukru
-
4 białka
-
Garść płatków migdałowych
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. Za pomocą miksera ubij białka na sztywno. Następnie dodaj cukier, dalej ubijaj, po czym wsyp mąkę ziemniaczaną.
2. Na blachę wyłożoną papierem przelej ubite białka. Następnie posyp migdałami. Piecz przez 60 minut w 140 stopniach. Po tym czasie lekko uchyl drzwiczki piekarnika, i pozostaw bezę na około 15 minut. Gdy wystygnie przełóż ją na blachę z ciastem.
3. Ponownie włóż do lodówki na kilka godzin.
Comments are closed.