Ziemniaki z niesamowicie pysznym farszem- gdy raz spróbujesz od razu się zakochasz w tym wspaniałym smaku.

Każdy z nas przygotowuje ziemniaki na różne sposoby. Można je jeść gotowane, tłuczone lub pieczone. Poniżej znajdziesz idealny przepis na faszerowane ziemniaki, które swoim smakiem zachwycają nie jedno podniebienie!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 50 g masła
  • 15 średniej wielkości ziemniaków
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • Cebula
  • Szczypta soli, pieprzu oraz 2 łyżki pasaty pomidorowej ( dodatkowo)
  • 250 g ulubionego mięsa np. pierś z kurczaka
WYKONANIE:

1.Na samym początku obierz ziemniaki, po czym przetnij je na pół, następnie za pomocą łyżki wydrąż tak aby powstała dziura na przygotowany farsz.

 

2.Tak przygotowane włóż do garnka i gotuj około 10 minut na pół twardo w osolonej wodzie.

 

3.W między czasie obierz cebulę, następnie pokrój ją na kosteczkę, a mięso na większe kawałki. Tak przygotowane zmiel za pomocą maszynki lub blendera. Przygotowany farsz dopraw szczyptą soli oraz pieprzu.

 

4.Zacznij przygotowywać sos. Do miski przełóż roztopione masło, następnie dodaj śmietanę oraz przyprawy. Jeżeli chcesz dodaj także pasate pomidorową.

 

Gdy farsz i sos jest gotowy, zacznij faszerować ziemniaki, które przełóż na blachę do pieczenia, następnie polej przygotowanym sosem. Piecz około 30 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!