Ciasto luksusowe możesz przygotować na każda okazję. Pięknie prezentuje się na uroczystościach rodzinnych lub zwykłych spotkaniach przy kawie i herbacie. Zachęca każdego łasucha, gdyż pięknie wygląda oraz niesamowicie smakuje. Koniecznie przygotuj go już dziś!

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA CIASTO:
-
120 g masła
-
140 g mąki pszennej
-
125 ml mleka
-
4 jajka
-
125 ml wody
-
5 g soli
-
10 g cukru pudru
POTRZEBNE SKŁANIKI NA PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
-
200 ml śmietany 30 %
-
50 g masła
-
500 ml mleka
-
120 g cukru pudru
-
10 g cukru waniliowego
-
50 g maki pszennej
-
20 g rozpuszczonej czekolady
-
2 jajka
-
20 g karmelu
WYKONANIE:
1. Na samym początku przygotuj ciasto. Wlej wodę oraz mleko do garnka, następnie dodaj masło i wsyp sól, cukier oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj , po czym gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Gdy zacznie odchodzić od ścianek przełóż do miski i dodaj jajka, Dokładnie połącz ze sobą.

2. Tak przygotowane ciasto przełóż na blachę, którą wcześniej pokryj papierem do pieczenia, piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

3. W między czasie zacznij przygotowywać krem. Za pomocą trzepaczki połącz w misce jajka, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. W garnku zagrzej mleko, po czym dodaj do niego przygotowaną mieszankę, całość gotuj na małym ogniu przez kilka minut.

4. Gdy krem zgęstnieje dodaj do niego miękkie masło, po czym bardzo dokładnie całość połącz ze sobą.

5. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietanę, którą następnie przełóż do przygotowanego kremu. Całość bardzo dokładnie, ale delikatnie połącz ze sobą. Gdy ciasto jest wystudzone, przełóż na niej przygotowany krem , po czym za pomocą szpatułki dokładnie wyrównaj.
6. Przechowuj w lodówce około 2 godziny. Po tym czasie wyjątkowy deser jest gotowy!

Do dekoracji użyj rozpuszczonej czekolady oraz karmelu. Życzę smacznego!

Comments are closed.