Pyszne faszerowane pieczarki to moja ulubiona przystawka na świąteczny stół – nikt nie robi lepszych. Przepis idealny

Na każde przyjęcie w domu przygotowuję przystawki. Są idealnym sposobem, by goście mogli zaspokoić lekki głód, dzięki czemu mam czas na przygotowanie dań głównych.

Nie sięgam jednak po tradycyjne koreczki czy marynowane warzywa, a przyrządzam jedną z moich ulubionych potraw – pieczarki z farszem mięsnym. Przygotowanie tej przystawki zajmuje niespełna godzinę, z czego sama praca to dosłownie kwadrans. Reszta to czas pieczenia. Z poniższego przepisu przygotujecie 5 porcji przekąski.

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek, najlepiej wybrać duże kapelusze
  • 250 g mięsa mielonego
  • czosnek
  • 1 cebula
  • tarta mozzarella
  • papryka czerwona w proszku
  • oregano
  • masło
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowywania pieczarek. Umyj je dokładnie i usuń nóżki, lekko wydrąż środek, by było miejsce na nałożenie farszu. Nóżki i elementy środka pokrój drobno, wrzuć na rozgrzaną patelnię i przesmaż z odrobiną masła. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę i trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut.

Do miski przełóż mięso, dodaj łyżeczkę oregano, szczyptę soli, pieprzu, pół łyżeczki papryki czerwonej i poszatkowaną pietruszkę. Dodaj przesmażone nóżki z pieczarek i łyżkę bułki tartej. Teraz wszystko wymieszaj łącząc dokładnie składniki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w opcji termoobiegu i przejdź do nakładania farszu. Każdą pieczarkę wypełnij starannie farszem, tak, by była mała górka. Ułóż kapelusze na blaszce i wstaw do piekarnika na 20 minut. Po upływie czasu posyp każdą z pieczarek tartym serem mozzarella. Wstaw danie na kolejne 10 minut do pieczenia. Po zapieczeniu sera wyjmij przystawkę i udekoruj świeżymi ziołami. To wszystko!

Przepis jest na tyle uniwersalny, że można go modyfikować według uznania. Zamiast mozzarelli, świetnie sprawdza się parmezan czy nawet tradycyjny, żółty ser. Istnieje też opcja wykorzystania fety, dzięki czemu przekąska zyska uniwersalny, intensywny smak.

Podobnie rzecz ma się z mięsem, można użyć praktycznie każdego rodzaju, przy czym najlepiej sprawdza się wołowina. Charakterystyczny smak tego mięsa doskonale łączy się ze smakiem pieczarki tworząc idealne połączenie.

Jeśli wolisz wersję delikatniejszą – użyj mięsa z kurczaka lub indyka. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!