Bankietowa rolada- idealna na każdą okazję, moi goście zawsze są zachwyceni.

Każdy z nas lubi przygotowywać pyszne i pięknie wyglądające danie dla swoich gości. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na roladę , to trafiłaś idealnie.

Gotowa rolada zachęca każdego , gdyż pięknie wygląda, a każdy kawałek mięsa rozpływa się w ustach.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg wołowiny
  • 2 jajka
  • Cebula
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 200 g twardego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

WYKONANIE:

1. Obraną cebulę pokrój w półpierścienie, następnie czosnek przeciśnij przez praskę.

2. Czosnek przełóż do miski, następnie dodaj zioła (natkę pietruszki, oregano, bazylię), bułkę tartą oraz sól. Wymieszaj, po czym dodaj tarty ser, oraz jajka, całość dokładnie połącz ze sobą.

3. Czyste mięso ponacinaj Wzdół włókien, ale pamiętaj aby nie nacinać do końca. Najlepiej, aby mięso nie było grubsze niż 1 cm. Całość posól oraz posyp pieprzem.

4. Na pokrojone oraz przyprawione mięso, połóż gotowy farsz, po czym rozprowadź go równomiernie. Koniecznie zostaw około 2 cm wolnej krawędzi.

5. Równo oraz delikatnie zwijaj mięso w roladę.

6. Aby się nie rozpadła, koniecznie zwiąż bardzo mocno nitką kulinarną.

7. Pokrojoną cebulę rozłóż na patelni, po czym połóż na niej roladę ( szew w dół). Całość polej sokiem pomarańczowy, oraz winem. Za pomocą foli aluminiowej owiń cała patelnię z roladę. Piecz przez około 2 godziny w 180 stopniach.

8. Pod koniec pieczenia zdejmij folię i piecz jeszcze około 20 minut, a wtedy skórka będzie pięknie chrupiąca.

Tak przygotowana rolada jest gotowa! Twoi goście będą zachwyceni!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!