Mini pączusie, które uwielbiają nie tylko dzieci, ich smak jest nieziemsko pyszny

Zarówno dzieci, jak i dorośli lubią zajadać się malutkimi pączusiami. U nas w domu, zawsze takie pączusie przygotowywała moja babcia. Do ich przygotowania potrzebować będziesz mleka skondensowanego. W szybki oraz bardzo prosty sposób przygotujesz pyszną przekąskę, którą zachwalać będzie każdy w Twojej rodzinie!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Cała puszka mleka skondensowanego
  • Mąka pszenna
  • 2 jajka
  • Szczypta sody
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do dekoracji
  • Do smażenia olej

 

WYKONANIE:

1. Do miski wbij jajka, następnie dodaj sól, sodę oraz mleko skondensowane.

 

2. Dokładnie mieszając trzepaczką dodawaj stopniowo mąkę. Odpowiednie ciasto powinno być twarde oraz nie przyklejać się do rąk i blatu.

3. Z otrzymanego ciasta uformuj wałek. Pamiętaj, aby blatu nie posypywać mąką.

4.  Gotowy wałek pokrój na kawałki 2-3 cm, po czym z każdego otrzymanego kawałka uformuj kuleczkę.

5. Na rozgrzanym głębokim oleju smaż pączki na złoty kolor przez kilka minut. Pamiętaj, aby zawsze smażyć na małym ogniu, wtedy olej się nie przepali, a początki odpowiednio się usmażą.

Wskazówka: Gdy płomień będzie za duży, pączki szybko nabiorą koloru, ale w środku będą jeszcze surowe!

 

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, koniecznie po wyjęciu pączków umieść je na ręczniku papierowym.

 

Jako dekoracji możesz użyć cukru pudru.

Tak przygotowane małe pączusie są gotowe do spożycia. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!