Karkówka z dodatkiem pieczarek- tak pyszne danie zawsze szybko znika z talerzy.

Karkówkę z pieczarkami możesz podawać na każdą okoliczność. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a co najważniejsze szybkie. Warto pamiętać, że najlepiej mięso przyprawić dzień wcześniej, gdyż kolejnego dnia całkowicie przejdzie przyprawami. Koniecznie spróbuj to danie przygotować już dziś, a Twoja rodzina na pewno będzie pod wielkim wrażeniem.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg karkówki
  • Szczypta soli oraz mielonego czarnego pieprzu
  • 3 duże cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • Szczypta słodkiej mielonej czerwonej papryki
  • Mąka
  • Do smażenia olej roślinny
SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIE SOSU:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego/ maggi
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Czyste oraz pokrojone mięso na plasterki posyp solą, pieprzem oraz słodką papryką. Następnie przełóż je na talerz , po czym owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij mięso i starannie obtocz każdy kawałek w mące, po czym smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.

 

2. W między czasie przygotuj warzywa. Czyste pieczarki pokrój na mniejsze paseczki. Następnie obraną cebulę pokrój na talarki. Tak przygotowane przełóż na wyłożone mięso. Zacznij przygotowywać sos. W misce wymieszaj wszystkie potrzebne składniki, następnie całość wlej na mięso z warzywami. Pokrywką przykryj naczynie i piecz przez 1,5 godziny w 200 stopniach.

 

Tak przygotowane danie jest gotowe! Życzę smacznego!
Koniecznie podziel się tym wspaniałym przepisem ze znajomymi oraz z bliskimi!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!