You might also like

śliwki dokładnie umyj. Przepołów na pół, wyciągając ze środka pestki. tak przygotowane śliwki włóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, ponieważ będziemy piec je w piekarniku. rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza.

śliwki polej 2 łyżkami octu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia to od 20 do 25 minut. W trakcie pieczenia nie ma potrzeby mieszać śliwki. po wyżej wymienionym czasie wyciągnij naczynie z pieca i zasyp pierwszą porcją cukru tj. 250 gram i włóż z powrotem do pieca na kolejne 15 minut.

powtórz piąty krok, ale tym razem czas pieczenia to od 10 do 15 minut. po upieczeniu polej 4 łyżkami rumu, posyp cynamonem oraz goździkami. Wszystko dokładnie zblenduj. do wcześniej przygotowanych słoików, wlej powidła tak, aby nie ubrudzić brzegu słoika. Zakręć zakrętką słoik i odwróć do góry dnem. Słoiki przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia.

Comments are closed.