Pyszna szarlotka z dodatkiem budyniu- idealny deser na każda okazję, który pięknie wygląda oraz smakuje niesamowicie pysznie.
Istnieje wiele przepisów na przygotowanie szarlotki. Niektóre są łatwe, a inne trochę trudniejsze. Poniższy przepis jest na prawdę banalnie prosty, a niesamowity smak tego deseru zachwyci nie jedno podniebienie. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA KRUCHE CIASTO:
-
1 schłodzone masło
-
4 żółtka
-
2 szkl mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3 łyżki cukru pudru
-
Do oprószenia bułka tarta
SKŁADNIKI POTRZEBNE NA PRZYGOTOWANIE PIANKI:
-
4 białka
-
¾ szkl cukru
-
100 ml oleju
-
Opakowanie cukru waniliowego
-
2 opakowania śmietankowego budyniu bez cukru
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA NADZIENIE Z JABŁEK:
-
Łyżeczka cynamonu
-
1 kg jabłek
-
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki cukru
-
Sok z wyciśniętej cytryny
SKŁADNIKI DODATKOWE:
-
Śmietana 18% i cukier puder na lukier
-
Do posypania cukier puder
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Do miski włóż pokrojone na mniejsze kawałki masło. Następnie dodaj cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz stopniowo wsypuj mąkę. Rękoma zagniataj ciasto przez kilka minut, po czym podziel je na połowę. Tak przygotowane kawałki ciasta włóż do zamrażalnika, tylko wcześniej włóż do osobnych woreczków.
2. W między czasie zacznij przygotowywać nadzienie. Zacznij od obrania jabłek, po czym za pomocą tarki zetrzyj je na dużych oczkach, następnie wyciśnij z nich cały sok. Tak przygotowane umieść na rozgrzanej patelni, po czym dodaj cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Całość podsmażaj przez kilka minut.
3. Po około 10 minutach podsmażania dodaj skrobię, po czym bardzo dokładnie całość wymieszaj i odstaw ,aby ostygło.
4. Przygotuj blachę o wymiarach 23,5x 23,5, następnie połóż na nią papier do pieczenia i za pomocą tarki zetrzyj jedną kulkę zamrożonego ciasta. Tak przygotowane wyrównaj po całej powierzchni blachy, po czym posyp bułką tarta.
5. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach.
6. W między czasie za pomocą miksera ubij na sztywno białka, do których dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz powoli wsypuj budyń.
7. Gdy składniki połączą się ze sobą wlewaj powoli olej, cały czas mieszaj mikserem.
8. Na schłodzone ciasto połóż masę jabłkową, następnie pianę z białek, całość posyp startą drugą częścią ciasta.
9. Tak przygotowane ciasto piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Comments are closed.