Karpacki garnek- pyszne danie, które dopieści każde podniebienie.

Wielu z nas lubi przygotowywać dania jednogarnkowe. Poniższy przepis przygotowuje się w piekarniku i dzięki temu w potrawie zachowują się wszystkie potrzebne witaminy. Tak przygotowane danie zasmakuje nie tylko Twojemu mężowi, ale także dzieciom. Jest to idealne danie do którego dodaje się mięso oraz ulubione warzywa. Spróbuj i przekonaj się sama!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • Cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 400-600 g marchewki
  • 400 g czerwonej fasoli w puszcze
  • 400 g pieczarek pieczarek
  • Szczypta soli, pieprzu oraz czosnku granulowanego
  • 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
WYKONANIE:

1. Na średnią kosteczkę pokrój umyte oraz obrane ziemniaki. Następnie smaż je na rozgrzanym głębokim oleju.

 

2. W między czasie pokrój na taką samą wielkość umyte oraz osuszone ręcznikiem papierowym mięso. W misce wymieszaj drobno posiekany czosnek oraz przecier pomidorowy. Następnie w pół piórka pokrój obraną cebulę.

 

3. Do zarumienionych ziemniaków dodaj cebulę oraz mięso. Całość smaż jeszcze około 3-4 minuty na średnim ogniu, pamiętając aby przyprawić solą i pieprzem do smaku.

 

4. Po tym czasie dodaj pieczarki, startą marchewkę oraz fasolę. Smaż około 5 minut. Po tym czasie wszystkie składniki przełóż do glinianego garnka.

 

5. W osobnym garnku wlej 2 litry wody, dodaj wcześniej przygotowany koncentrat pomidorowy, liścia laurowego, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz. Całość podgrzej, po czym wlej do garnka z warzywami.

 

6. Tak przygotowany garnek włóż do piekarnika, tylko wcześniej przykryj pokrywką. Duś przez 40-50 minut w 180 stopniach.

 

7. Po tym czasie pyszne danie jednogarnkowe jest gotowe! Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!