Pyszna tarta Banoffee przygotowana na herbatnikach- idealny deser, gdy zjawią się niezapowiedziani goście.
Tarta banoffee jest najlepszym deserem bez pieczenia. Składa się ona z kajmaku, bitej śmietany oraz bananów, przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto go poświęcić.
Dzięki wielu warstwom otrzymujemy niezapomniany smak pysznego deseru. Tylko od Ciebie zależy jakie warstwy będą po kolei. Koniecznie przygotuj go już dziś, a na pewno Twoja rodzina nie oszczędzi Ci komplementów.

LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Puszka masy kajmakowej
-
4 średnie banany
-
60 herbatników maślanych
-
0,5 l mleka
-
0,5 l śmietany kremówki 36% schłodzonej
-
3 łyżki mąki tortowej
-
1,5 łyżki żelatyny
-
1 jajko i 3 żółtka
-
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-
150 g cukru
-
Pół laski wanilii
-
300 g ciepłego masła
-
Łyżka cukru pudru
WYKONANIE:
1. Na sztywno ubij mikserem jajka oraz żółtka. Następnie wlej pół szkl mleka oraz dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj do momentu, aż usuniesz wszystkie grudki.
2. W garnku gotuj pozostałe mleko z laską wanilii. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dodaj przygotowaną masę jajeczną. Cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu. Konsystencja masy powinna być taka sama jak budyń. Gotową masę przykryj , po czym odłóż na bok aby przestygła.
3. W między czasie w misce utrzyj masło za pomocą miksera. Następnie połącz go z przygotowanym budyniem. Podczas mieszania dodawaj stopniowo budyń. Pamiętaj, aby składniki nie były za ciepłe.
4. Na dno blachy wyłóż ciastka. Potrzebne będą CI 1/7 przygotowanych ciastek. Wszystkich warstw ciastek będzie aż siedem. Blachę należy pokryć papierem do pieczenia zanim wyłoży się ciastka. Pokrojone na plasterki banany połóż na wyłożonych ciastkach. Następnie połóż przygotowany krem. Staraj się pozostawić trochę kremu, gdyż będzie on potrzebny jeszcze na trzy warstwy.
5. Wylana masa powinna całkowicie przykryć banany. Następnie dokładnie wyrównaj i połóż drugą warstwę ciastek.
6. Za pomocą łyżki wymieszaj masę kajmakowa. Następnie połowę przełóż na ciastka. Dokładnie wyrównaj i połóż trzecią warstwę ciastek. Na tak przygotowaną warstwę połóż masę kremową. Ponownie połóż ciastka.
7. W szklance przygotuj żelatynę, która zalej odrobiną wody, po czym odstaw na bok aby napęczniała. Po kilku minutach przełóż do garnuszka z odrobina wody. Jeśli chcesz użyj żelatyny w proszku błyskawicznej. Podgrzewaj na małym ogniu.
8. Wierzch ciasta dokładnie wyrównaj. Połóż resztę masy kajmakowej i dokładnie wyrównaj. Ponownie połóż ciastka. Następnie przykryj je kremem, po czym ponownie połóż herbatniki.
9. Na sztywno ubij śmietanę 36%. Następnie dodaj odrobine cukru. Do bitej śmietany dodaj żelatynę. Powoli mieszaj , aby śmietana niepadła.
10. Resztą masy udekoruj ciasto. Dekoracja zależy tylko od Ciebie. Tak przygotowane przechowuj w lodówce przez kilka godzin. Jako dekoracji możesz użyć kawałków brzoskwini oraz startej czekolady. Życzę smacznego!
Comments are closed.