Kotleciki Greckie z dodatkiem kaszy- Idealne danie mięsne , po którym nikt nie będzie głodny.

Do kotlecików Greckich koniecznie użyj kaszy gryczanej. Niestety wielu z nas nie przepada za tym rodzajem, kaszy, ale ten przepis udowadnia jak idealnie można ją przemycić. Takie przygotowane kotleciki u nas w domu bardzo szybko znikają z talerzy, gdyż ich wspaniałym smakiem zachwyca się dosłownie każdy.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 500 g mielonego mięsa
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 200 g sosu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia

 

WYKONANIE:

1. Pod ciepłą bieżącą woda opłucz dokładnie całą kaszę. Następnie gotuj ją w osolonej wodzie do miękkości. Tak ugotowaną przełóż na sitko i pozostaw , aby całkowicie ostygła.

 

2. Za pomocą maszynki do mięsa zmiel mięso oraz obraną cebulę. Następnie dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Do miski ze składnikami dodaj kaszę i jajko, całość dokładanie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy zacznij formować kotleciki.

 

3. Następnie wszystkie zacznij obtaczać w mące , po czym, smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na złoty kolor.

 

4. W między czasie zacznij obierać drugą cebulę, którą pokrój w krążki. Używając innej patelni podsmaż je przez kilka minut.

 

5. Po tym czasie dodaj sos pomidorowy, po czym całość na małym ogniu gotuj. Następnie włóż wcześniej podsmażone kotleciki i przykryj pokrywka, po czym duś całość około 20-25 minut. Po tym czasie danie jest gotowe!

 

Idealnie smakują w towarzystwie z ulubioną surówką ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!