Pyszna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem mięsa. Idealne danie, który każdy zachwala

Uwielbiam przygotowywać zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem mięsa, gdyż zawsze wiem że po takim daniu moja rodzina na pewno nie będzie głodna!

 

Nie zastanawiaj się dłużej tylko bierz się do pracy!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 kg ziemniaków
  • 800 g mięsa mielonego wołowego/ wieprzowego
  • Średnia cebula
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g masła
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Olej do smażenia

 

WYKONANIE:

1. W mundurkach ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, następnie pokrój na mniejsza kosteczkę obraną cebulę. Do miski z mięsem dodaj pokrojoną cebulę.

 

2. Na złoty kolor podsmaż mięso z dodatkiem cebuli. Następnie na gładkie puree ugnieć ziemniaki, do których dodaj masło.

 

3. Najlepiej użyj tortownicy, którą wyłóż papierem do pieczenia. Następnie włóż do niej purre ziemniaczane, po czym dokładnie całość wyrównaj. Przełóż potem mięso , ponownie wyrównaj. Ostrym nożem ponacinaj w paru miejscach , po czym posmaruj śmietana po całej powierzchni.

4. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.

 

 

Jeśli chcesz mieć jeszcze lepszy smak, koniecznie na śmietanę posyp starty ulubiony ser. Tak przygotowaną zapiekanką naje się na pewno cała rodzina. Koniecznie podziel się tym przepisem ze znajomymi, niech i oni rozpływają się nad tym wspaniałym smakiem. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!