Idealny domowy majonez- smakuje jeszcze lepiej niż kupne.

W moim domu od wielu lat przygotowuje się samemu majonez. Jest on idealnie delikatny i zawsze świetnie pasuje z przygotowanymi daniami. Przygotowanie tego majonezu jest naprawdę proste, więc nie zastanawiaj się dłużej tylko bierz się do pracy!

 

Pamiętaj jednak, że nie możesz ten majonez przechowywać w lodówce dłużej niż tydzień. W tym czasie Twoje przygotowywane dania zachwycać będą wszystkich wspaniałym smakiem.

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • Około 50 ml oliwy z oliwek
  • Jajko kurze
  • ½ łyżeczki soli
  • Łyżka musztardy
  • 150 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
  • Łyżka cukru
  • Odrobina soku z cytryny
Dodatkowo:
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki

 

Przygotowanie majonezu w kilka minut.

1. Na samym początku przygotuj wszystkie składniki, aby miały temperaturę pokojową. Najlepiej, aby produkty stały na powierzchni około 2 godziny. Do przygotowania domowego majonezu potrzebować będziesz blender.

 

2. Do naczynia wbij jajka, następnie dodaj musztardę, paprykę, sól oraz oliwę z oliwek. Ubijaj na najwyższych obrotach przez kilka minut. Staraj się nie podnosić wysoko blendera. Po kilku minutach ubijania dodawaj powoli olej. Ubijaj starannie , aby konsystencja zgęstniała.

3. Pod koniec ubijania dodaj cukier oraz sok z cytryny. Przełóż do pojemnika, który ma pokrywkę.

 

Koniecznie podziel się tym przepisem z bliskimi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!