
Kurczak przygotowany w marynacie z kefiru idealnie pasuje na wiele okazji.
1. Umyte oraz osuszone mięso dokładnie przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wybierz części kurczaka takie jakie najbardziej lubisz.

2. Tak przyprawione mięso włóż do miski, do której wlej kefir ( kurczak powinien być cały zakryty).

3. Wstaw do lodówki najlepiej na noc. Jeśli nie masz czasu wystarczy , aby kurczak marynował się około 2-3 godziny.

4. Po tym czasie przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, marynatę także wlej, po czym piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
5. Skórka kurczak powinna być chrupiąca, a środek bardzo soczysty.
6. Pamiętaj, aby takiego kurczaka zawsze podawać na gorąco. Złociste mięso pięknie wygląda na talerzu w towarzystwie sałaty. Jeśli chcesz polej kurczaka otrzymanym sosem.

7. Koniecznie podawaj go na stół, a na pewno twoi goście oraz rodzina będą zachwyceni od pierwszego kęsa. Życzę smacznego!
Comments are closed.