Dla niektórych smażenie ryb lub mięsa na patelni nie jest wcale łatwe. Poniżej dowiesz się jak odpowiednio smażyć mięso oraz ryby , aby były delikatne, soczyste oraz chrupiące.

Koniecznie przestrzegaj poniższych zasad, a na pewno Twoje dania będą odpowiednio usmażone.
10 idealnych zasad na smażenie ryb oraz mięsa.
1. Do smażenia powinnaś używać rafinowanego oleju. Nie wlewaj na patelnię więcej niż 8% przygotowanego produktu. Koniecznie używaj patelni z grubym spodem.

2. Przed smażeniem umyj mięso i wytrzyj je bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym. Przez nadmiar wilgoci mięso oraz ryby wolniej się smażą oraz mniej brązowieją.

3. Ważne jest to, aby smażyć mięso tuż przed jego podaniem. Staraj się nie solić , gdyż przez sól zostaje wytworzona woda.
Zaleca się solenie mięsa, parę minut przed końcem smażenia.

4. Jeśli chcesz mieć złota panierkę , koniecznie obtocz najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.

5. Gdy smażysz mięso nie obracaj go zbyt często.
6. Gdy chcesz mieć mięso miękkie, koniecznie najpierw wstaw je do marynaty. Do szybkiego marynowania możesz użyć musztardy. Jeśli jest taka potrzeba ubij mięso za pomocą tłuczka, po czym skrop go sokiem z cytryny.

7. Do smażenia używaj tylko i wyłącznie rozgrzanej patelni. Najlepiej sprawdza się do tego kilka kropel polanych na grzejący się olej. W przypadku gdy zaczyna mocno syczeć oraz szybko odparuje , wtedy możesz zacząć smażyć ryby lub mięso.
8. Gdy uniknąć brzydkich zapachów podczas smażenia np. ryb, koniecznie użyć plasterek surowego ziemniaka na rozgrzany olej.
9. Dla lepszego smaku mięsa, włóż je na kilka minut do wrzącej wody.
10. Gdy chcesz otrzymać złocistą cebulę, koniecznie obtocz ją w mące.
Każdy z nas nie lubi bawić się z ośćmi podczas jedzenia. Usunięcie ich nie jest wcale takie proste. Najgorsze jest podawanie dzieciom kawałków ryby.
Jest jeden idealny sposób na pozbycie się wszystkich ości podczas smażenia ryby. Idealnie sprawdza się w przypadku ryb takich jak: leszcz, karaś, płotki oraz inne ryby, które mają małe ości. Koniecznie spróbuj tej metody.
1. Koniecznie usuń wszystkie łuski oraz narządy wewnętrzne.
2. Następnie dokładnie wytrzyj całą rybę ręcznikiem papierowym.

3. Kolejnym krokiem jest posypanie ryby grubą solą , po czym zostawienie jej na pół godziny.
4. Używając ostrego noża ponacinaj rybę od kręgosłupa do brzucha.

5. Do środka ryby włóż liść laurowy oraz pokrojoną cebulę, najlepiej w piórka.
6. Do nacięć włóż plasterki cytryny lub wystarczy skropić je sokiem z cytryny lub octem winnym albo ryżowym. Dzięki temu ości na pewno zmiękną.

7. Obtocz cała rybę w mące, po czym smaż ją na małym ogniu.

Comments are closed.