Istnieje bardzo dużo przepisów na przygotowanie gołąbków. Niektóre przepisy są pracochłonne, a inne nie. Przepis poniżej jest bardzo prosty oraz zaskakująco szybki, więc nie zastanawiaj się dłużej tylko bierz się do pracy, a Twoja rodzina na pewno będzie nimi bardzo zachwycona!

LISTA SKŁADNIKÓW:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 cebule
100 g ryżu
Marchew
Pomidor
Papryka
1 kg liści kapusty
Liść laurowy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Szczypta soli oraz pieprzu
Olej roślinny
Ulubione przyprawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na samym początku przygotuj sobie liście kapusty. Przygotowanie ich jest takie samo jak przy tradycyjnych gołąbkach. Podczas gotowania oddzielaj delikatnie liście. Koniecznie rób to powoli oraz bardzo delikatnie.

2. Podczas studzenia jest liści możesz przygotować nadzienie. Ryż ugotuj na półtwardo lub zalej go wrzątkiem. Do tak przygotowanego ryżu dodaj zmielone mięso.

3. Całość przypraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej na którym podsmaż drobno pokrojoną cebulą oraz marchew. Całość podsmażaj przez 5-7 minut , po czym dodaj pokrojoną na małe kawałeczki paprykę.

4. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Smaż całość najlepiej jeszcze 2 minuty.

5. Do miski z ryżem oraz mięsem dodaj połowę przygotowanego sosu, po czym dokładnie wymieszaj. Do reszty dolej pół litra wody, po czym przypraw szczyptą soli oraz pieprzu. Całość zagotuj, po czym odstaw do ostygnięcia.

6. Przygotowany farsz dokładnie wymieszaj. Zacznij przygotowywać gołąbki. Na wcześniej przygotowane liście zacznij nakładasz gotowy farsz, po czym zwijaj je w trójkąt, a pozostałą górę włóż do środka. Pamiętaj, aby zwijać powoli tak, aby podczas gotowania się nie rozpadły.

7. Do dużego garnka wlej odrobinę sosu, po czym włóż jedną warstwę gołąbków, którą polej odrobioną sosu. Z kolejnymi warstwami postępuj tak samo. Cały sos wlej do garnka, po czym dolej pół litra wody, tak przygotowane gołąbki gotuj na małym ogniu. Na górę gołąbków połóż liście laurowe oraz pokrojone wcześniej pomidory. Jeśli chcesz dodaj swoje ulubione przeprawy. Całość gotuj 30-40 minut.

Tak przygotowane danie koniecznie podawaj w towarzystwie świeżych ziół oraz kwaśnej śmietany. Twoja rodzina oraz zaproszeni goście, na pewno będą zachwyceni tak wspaniałym daniem. Nie zastanawiaj się dłużej tylko przygotuj te gołąbki już dziś!
Comments are closed.